Mere end 700 millioner mennesker lever i dag i ekstrem fattigdom, dvs. de tjener mindre en 1.9 USD om dagen – det er ca. 13 kroner. Flere kvinder end mænd lever i fattigdom, det skyldes bl.a. manglende uddannelse, og generel ulighed mellem kønnene i mange lande.
Antallet af ekstremt fattige er faldet i takt med at vi faktisk er blevet flere og flere mennesker på planeten. Det er utroligt positivt. Men 700 millioner er stadigvæk alt for mange. Mennesker dør hver dag af sult, børn vokser op uden at få nok mad og bliver ofte fejlernærede. Fejlernæring kan sætte spor i generne og det kan faktisk tage op til flere generationer før nedarvede spor af en hungersnød er væk.
Krig, klimaforandringer og pandemier (som den vi oplever lige nu med Corona) er hovedårsagerne til ekstrem fattigdom.
Verdensmål #1 består af 7 undermål som ikke alle er lette at forstå.
Inden 2030 skal ekstrem fattigdom være udryddet overalt i verden, for øjeblikket målt som mennesker, der lever for mindre end USD 1.90 om dagen.
Inden 2030 skal det sikres, at alle mænd og kvinder, især de fattige og de udsatte, har lige ret til de økonomiske ressourcer samt adgang til basale serviceydelser, ejerskab og kontrol over land og andre former for ejendom, arv, naturressourcer, passende ny teknologi og finansielle tjenesteydelser herunder mikrofinansiering.
Inden 2030 skal andelen af mænd, kvinder og børn i alle aldre, som lever i fattigdom i alle dens dimensioner, halveres i henhold til nationale definitioner.
Inden 2030 skal modstandsdygtigheden opbygges hos de fattige og hos mennesker, der lever i udsatte situationer, og deres eksponering og sårbarhed over for klimarelaterede ekstreme hændelser og andre økonomiske, sociale og miljømæssige chok og katastrofer skal reduceres.
Der skal gennemføres nationalt tilpassede sociale sikringssystemer og foranstaltninger for alle, inklusiv nedre grænser, og inden 2030 skal der opnås en substantiel dækning af de fattige og de udsatte grupper.
Der skal sikres en betydelig mobilisering af ressourcer fra en række forskellige kilder, herunder gennem øget udviklingssamarbejde, med henblik på at tilvejebringe tilstrækkelige og forudsigelige midler til udviklingslandene, i særdeleshed de mindst udviklede lande, til gennemførelse af programmer og politikker for at udrydde fattigdom i alle dens dimensioner.
Der skal skabes solide politiske rammer på nationalt, regionalt og internationalt plan, baseret på udviklingsstrategier med særlig fokus på de fattige og på ligestilling, for at støtte fremskyndelse af investeringer i tiltag til udryddelse af fattigdom.
Som privatperson kan du også gøre en forskel.
Det er vigtigt at have nogle holdninger til hvordan du ønsker at hjælpe andre.
Støt hjælpeorganisationer, tænk over hvad du køber, hvor kommer varerne fra og hvordan hænger hele værdikæden sammen inden varen lander hjemme hos dig.
Hold din kommune (via dine lokale byrådspolitikere) op på at den bør have en handlingsplan hvor Verdensmålene indgår, som en aktiv del af kommunens politik. Alt for mange kommuner i Danmark har ingen plan.
Vær aktiv, deltag i debatten og inddrag aktivt Verdensmålene i din egen hverdag.
Herunder finder du en oversigt over forskellig organisationer og certificeringsordninger der bekæmper fattigdom. Støt med et medlemskab eller kig efter et af certificerings mærkerne når du handler. Dette gælder både når du handler tøj, sko, mad, møbler eller f.eks. nyt køkken.
Det er dine valg i hverdagen der gør en forskel for andre!
SOS Børnebyerne hjælper børn der står uden familie eller udsatte familier.
SOS Børnebyernes formål er at give så mange forældreløse og udsatte børn som muligt en tryg barndom med en familie, et hjem og uddannelse.
SOS Børnebyerne har meget lave administrationsomkostninger, nemlig kun 10%. Derved sikrer man at så mange af de indsamlede penge går direkte til de steder der er brug for dem.
Du kan også støtte et barn direkte ved at blive fadder.
Børnefonden eller Plan Børnefonden som de retteligt hedder er en anden organisation som også er anerkendt som samarbejdspartner med FN og Verdensmålene.
Børnefonden er en del af Plan International og har fokus på områderne piger, unge og uddannelse og yder mikrolån til unge iværksættere der vil skabe vækst i deres lokalområder.
Køb produkter der er Fairtrade mærkede.
Fairtrade er en international mærkningsordning der sikrer at producenter i U-lande får det for deres varer som de bør.
Fairtrade er med til at små familielandbrug og arbejdere får mulighed for at leve et anstændigt liv. Fairtrades minimumspriser på salg af råvarer, beskytter bønder mod svingende priser på verdensmarkedet.
FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. FSC hverken producerer eller sælger varer, men er en ren mærkningsordning.
FSC mærket betyder at der i en FSC-skov aldrig fældes mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig sikrer FSC, at dyr og planter beskyttes, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.
GOTS (Global Organic Textile Standard) er bl.a med til at sikre at tekstilarbejdere får sociale rettigheder som sikrer dem en mindsteløn og en øvre grænse for antallet af arbejdstimer.
Rigtigt mange tekstilvirksomheder er i dag medlemmer af GOTS og sikrer dermed arbejdere hos deres underleverandører en fornuftig løn.
Den internationale standardiseringsorganisation ISO, arbejder også med Verdensmålene i deres standarder. Her finder du en oversigt over de standarder der understøtter Verdensmål #1 Afskaf Fattigdom.
Standarderne spænder vidt og bredt men er vigtige, da de produkter vi køber er producerede efter disse standarder.
Red Barnet er den danske afdeling af Save The Children.
Red Barnet arbejder for at give børn i hele verden et bedre liv. I Danmark er der foklus på at forebygge mobning i skoler og institutioner, samt bekæmper alle former for vold og seksuelle overgreb mod børn. Organisationen hjælper de børn, der lever i fattigdom og arrangerer ferielejre og oplevelser for de børn i Danmark der kommer fra dårligst stillede forhold.
Fair Wear er en international mærkningsordning der sætter standarder for arbejdskraft inden for tøjindustrien, som medlemmerne så forpligter sig til.
De foretager bl.a. fabriksgennemgang hos medlemmerne (audit), aftaler mindsteløn, sikkerhed og arbejdstider, så arbejderne kan sikres regulerede arbejdsforhold.
Her finde du en oversigt over medlemmerne af Fair Wear.
Certified B Corporation evaluerer og certificerer virksomheder der imødekommer høje standarder inden for områder som social ansvarlighed og miljømæssige påvirkninger, gennemsigtighed og juridisk ansvarlighed.
B Corp arbejder for at minimere ulighed, herunder fattigdom.
Der findes en del danske virksomheder som allerede er medlemmer og certificerede, bl.a møbelproducenter.
Denne side bruger cookies. Ved at fortsætte accepterer du brugen af cookies. Læs mere
Leave A Reply