Jeg kan godt lide plastik
Plastik er nogle fantastiske, versatile produkter. De findes i alle farver, de kan være bløde og lækre at røre ved eller hårde og kantede. Der findes mange slags plast, noget til ethvert formål. Siden 2. verdenskrig hvor plast for alvor kom frem, er det kun gået en vej for plastik og plast - fremad.
Vi bruger plastik i hverdagen fra morgen til aften. Næsten alt vi køber, er pakket ind i , eller består af plast. Biler, telefoner, køkkenmaskiner, tv, pc, tøj, sko, cremer, sæber, shampoo (både produkterne og emballagen), bleer, møbler, lamper, der er mange plastprodukter i vores liv.
Kan vi undvære det? Det er svært at svare på, for vil du gå på kompromis med bekvemmeligheden i dit liv? Og hvilke alternativer findes der? Og hvis et plastprodukt holder rigtig længe, er det så stadigvæk noget vi skal undgå at bruge?
Jeg har f.eks en gammel Bosch håndmixer af plast. Den er min mormors og er fra begyndelsen af tresserne - altså 1960' erne. Den virker stadig helt perfekt, mens jeg har slidt tre-fire kaffe- og krydderikværne op i de sidste to år fordi lejerne er af plast.
Og det er jo hovedet på sømmet. Indtil 1980'erne lavede man produkter der kunne holde længe. Det gør man ikke i dag. Telefoner holder typisk 3-4 år, så opdateres softwaren ikke mere. TV 5 år. Hårde hvidevarer 5-7 år, så er lejerne typisk væk for indmaden er også af plast. Som forbruger er du skidt stillet, fra det øjeblik du tænder apparatet eller maskinen første gang.
"Brug og smid væk - køb vores produkter, vi laver nye lækre ting hele tiden, der kan mere end det du allerede har"...
Men vi SKAL gøre noget. Vi ser fotos af plastikøer der flyder rundt i havet, hvaler med intet andet indhold end plastik i maven, skildpadder med sugerør i næsen og fiskenet om skjoldet, ænder i søer kvalt af det plast fra en six-pack de fik om halsen, , plastikbjerge i Malaysia og på Filippinerne, floder i Asien og Afrika der flyder med plastik.
Det er så det plastik vi kan se, noget andet er mikroplast.
En usynlig fjende som det er svært at gøre noget ved. Mikroplast kommer fra mange ting, plast i naturen og havet og de førnævnte plastikøer har stor fokus, men faktisk er tøj, og tøjvask og tørring en kæmpe synder. En anden storsynder er faktisk bildæk - ja du læste rigtigt.
Et studie for nogle år siden viste at afslidning af bildæk på Golden Gate broen over San Francisco bugten var den største årsag til udvaskning af mikroplast i bugten.
Det tænker man godt nok ikke over i hverdagen, vel?
Hvad gør vi? Hvad gør jeg og hvad gør du? Skal vi holde med at køre bil?
"Hmm, bilen kan jeg ikke undvære, men jeg har da sløjfet plasticposerne når jeg handler og har et smart indkøbsnet i stof i stedet" vil du nok sige. Fint, det er en begyndelse.
Jeg har en hel skuffe med plastposer til køkkenaffald, haveaffald, fryseren, madpakker osv. En anden skuffe indeholder plastbøtter til mad - mange bøtter (ofte uden låg, de forsvinder ligesom sokkerne gør i vaskemaskinen).
Jeg skal have ryddet op i skufferne, mens jeg bliver klogere på hvad fremtiden bringer på plastområdet.
Vi kommer ikke vatpinde i toilettet, vi smider ikke noget i naturen der ikke hører hjemme der, og vi bruger kun plast hvor jeg mener det ikke kan erstattes af noget tilsvarende.

Her er min personlige checkliste på områder hvor jeg allerede har lavet forbedringer eller planlægger at indføre:
Eksport og import af plast
Top Exporters, Jan-Nov 2018 | Top Importers, Jan-Nov 2018 | |
---|---|---|
United States | 961,563 tons | Malaysia |
Japan | 891,719 tons | Thailand |
Germany | 733,756 tons | Vietnam |
United Kingdom | 548,256 tons | Hong Kong |
Et af hovedproblemerne er helt klart affaldshåndteringen og sorteringen. Hvad har vi af garanti for at selvom vi sorterer affaldet derhjemme, bliver det så håndteret korrekt eller eksporterer vi bare problemet til et andet sted i verden?
Som samfund skal vi kigge på bortskaffelsen af plast i stedet. Hvorfor ender plastik i søer, åer og havet? Hvorfor ligger der tomme colaflasker i skoven og vatpinde på stranden? Hvorfor dannes der kæmpe flydende plastik øer i havene? En stor del af vores plastik kommer jo ikke det rigtige sted hen når vi er færdige med at bruge det.
Det bliver ikke genanvendt eller brændt, men bliver i stedet sejlet jorden rundt og ender i lande som Malaysia og Vietnam. Kina var tidligere storimportør af brugt plast, men af angst for at ende som "verdens skraldeland", blev der indført et importforbud, så kineserne producerer ny plast som vi så importerer i form af nye telefoner, tv osv...
Kilde: visualcapitalist.com
Som forbrugere kan og skal vi stille krav til alle producenter. Der bliver forsket som aldrig før i genanvendelse af plast, kompostérbar plast og alternativer til plast.
Der findes mange gode sider hvor du kan finde mere information:
På sidstnævnte er sjovt nok flere fra førnævnte Top 10 liste medlemmer - er det greenwashing, dobbeltmoral eller forsøger de virkeligt at gøre noget - læs og døm selv.
Brand Audit Report 2020
Hvert år udgiver Break Free From Plastic en rapport om hvilke store brands der er verdens største plastik forurenere
Rapporten udarbejdes ud fra at en række frivillige indsamler så meget plastikaffald de kan og indrapporterer hvor meget og hvilke mærker det er.
I 2020 deltog hele 14,734 frivillige i 55 lande i 575 brand audits.
Disse frivillige indsamlede i alt 346,494 stykker plastikaffald, hvoraf 63% havde tydelige brand navne på. Indsamlerne optalte i alt over 5,000 brands i auditten 2020.
Top 10 Globale Plastikforurenere i 2020 er:
Læs hele rapporten her - den er læseværdig!
Du finder spændende information om "greenwashing" af plastikhåndtering, globale samarbejder, hvor meget plastik der blev fundet i hvert land og meget, meget mere. Du bliver kun klogere af at læse denne rapport...

Er Coca Cola så verdens største plastikforurener?
Nej, Coca Cola er ikke nødvendigvis verdens største plastikforurener. Tingene er ofte ikke så enkle som de ser ud til.
Kigger vi nøgternt på det, er der flere faktorer der spiller ind for at man kan blive verdens største plastikforurener - dette gælder alle 10 brands på listen.
- Produkterne kan købes i alle verdens lande (tilgængelighed)
- Produkterne kan købes mange steder (tilgængelighed)
- Alle kender Coca Cola (det er verdens mest kendte brand) og de andre brands (marketing)
- Produkterne ser indbydende ud og nemme at tage med (design)
- Mange lande i verden har ikke et pantsystem på flasker og dåser til drikkevarer
- Produkterne er tilpas billige til at vi køber dem (prisfastsættelse)
Hvor er McDonalds og andre fastfood firmaer?
Noget der undrer mig er; hvor er McDonalds, Burger King og alle de andre fastfood restauranter?
Når man lige googler, så findes der meget lidt litteratur om hvor den megen overflødige plastikemballage du får med et McDonalds måltid (eller en anden fastfood restaurant). Der er faktisk heller ikke meget omkring hvor meget der ender som uønsket affald i naturen.
Måske skyldes det at fastfood restauranter som McDonalds, Burger King og de andre typisk ligger ved hovedveje og motorveje hvor det ikke er nemt at samle affald, da det er svært eller ligefrem forbudt at færdes til fods der. Vi ved jo godt at en stor del af emballagen ender i rabatten, smidt ud af en bil. McDonalds laver jo ikke mad der skal spises i restauranten - det må vi gerne - men det hedder jo fastfood af en grund, det er mad der spises på farten, typisk i bilen. Faktisk så bliver 65% af salget hos McDonalds i USA gjort via Drive Thru.
At fastfood branchen ikke kommer på Top 10 listen, betyder ikke at problemet med deres emballage ikke findes og gør dem ikke skyldfrie. Så er det vist slået fast. McDonalds har dog også erkendt at de har et problem og at i 2025 skal 100% af emballagen enten være produceret af certificeret genbrug og/eller kan genbruges/komposteres, i dag er det kun omkring 30% af plast i emballage der kan genbruges.
"Be a part of the solution - not the pollution"
Hvor ligger ansvaret?
Det betyder altså; du kan købe deres produkter alle steder i hele verden (generelt sagt) drikkevarer er som regel afkølede, flasker og dåser har en størrelse at de er nemme af have i tasken, lommen eller med i bilen.
Coca Cola og de andre brands bruger hvert år milliarder på marketing, vi ser deres produkter alle vegne. De lever af at sælge deres varer...
MEN... du køber dem!
Ansvaret for at flasker, dåser, slikpapir, bleer og andet ikke kommer ud i naturen er dit - og alene dit ansvar. Du har købt varen og derfor skal du sørge for at affaldet kommer i skraldespanden i stedet for ud i naturen.
Ansvaret er DIT - og alene DIT.
Fritager det producenterne for ansvar?
Nej, det fritager på ingen måde producenterne for ansvar. Hverken producenterne af plastemballage eller dem der bruger emballagen til deres produkter.
Plast er lavet af olie, altså et fossilt brændstof. Da der bliver arbejdet hårdt på at udfase olieproduktionen, skal der findes alternativer som er mere bæredygtige.
Jeg forventer at vi de kommende år ser at kommer krav fra forbrugere og myndigheder om at emballage enten skal være kompostérbar eller 80-90% genanvendelig. Jeg kan ikke se at plast nogensinde kan blive 100% genanvendelig.
Indtil da, tager du pænt både dit eget og andres affald med hjem, så det ikke ligger og flyder i naturen - TAK!
Leave A Reply