Klimaet og dets betydning
Måske synes du miljø- og klimaspørgsmål fylder meget i hverdagen, men er lidt uoverskueligt og nogle gang lidt langhåret?
Sådan har jeg det nogle gange, man får dårlig samvittighed, men hvad f….. kan man som som privatperson? Ind imellem får man ligefrem fornemmelsen af at vores politikere forstår lige så lidt af problematikken som vi borgere gør, de snakker meget, men der er ikke meget handling bag ordene.
Skal vi bare fortsætte som hidtil og lade verden stille og roligt forsvinde under vand?
Hvad er Klima?
Først og fremmest skal vi lige have på plads at klima og miljø ikke er det samme, men at de hænger sammen.
Vores klima består af følgende parametre vi måler på:
- temperatur
- nedbørstype(regn, sne, hagl) og -omfang (udtrykt i mm)
- luftfugtighed
- lufttryk
- vindstyrke og retninger
Kort sagt, så er klima altså summen af det vind og vejr, vi har. Du kan sikkert huske det fra geografi i skolen. Jorden er inddelt i klimazoner som vi kalder polarklima, tempereret klima, subtropisk klima og tropisk klima. Et land kan godt have flere typer af klima og også fastlands- og kystklima. Et land som Danmark har både tempereret klima, men også kystklima.
Klima bliver angivet på de seneste 30 års vejrhistorie, som kaldes en klimaperiode. Man sammenligner den seneste klimaperiode med de foregående og derved kan man beregne udsving indenfor f.eks temperatur, nedbør o.s.v.
For hver af parametrene har man beregnet et gennemsnit, årsudsving og andre karakteristika som f.eks 10 års, 50 års og 100 års hændelser. Det er udsving, ud over det “normale” og som typisk sker med visse intervaller (10, 50 eller 100 år).
Klimaet bestemmes af nogle grundvilkår:
- Solen, der giver Jorden dens energitilskud
- Varmetab til rummet
- Jordens hældning i forhold til solen, der bestemmer årstiderne
- Jordens omløbsbane om solen, der er medbestemmende for istider
- Kontinentaldriften, hvordan jordpladerne flytter sig
- Havet, der regulerer udsving i temperatur p.g.a. vandets optagelse og afgivelse af varme
- Havstrømme, der fordeler varmen og kulden på jorden
Påvirker vi klimaet?
Det er så det store spørgsmål disse år.
Har mennesket ved at grave, bore, sprænge, afbrænde, fælde, dyrke og bygge ikke kun ødelagt miljøet mange steder, men også påvirket jordens klima i så høj en grad, at vi står overfor nogle vidtrækkende konsekvenser?
Siden den industrielle revolution i midten af 1800-tallet, har vi for alvor brugt af jordens ressourcer til at bygge maskiner der kunne hjælpe os.
Jagten på profit og det komfortable liv
Gas og olie, gav elektricitet og lys, så vi kunne arbejde længere og bedre. Maskiner der kunne producere for os, brugte også strøm. El-værker blev bygget for at give os den fornødne strøm til maskinerne. Elektriciteten kom i husene, vi fik og i dag kan ingen klare sig uden maskiner derhjemme, køleskab, komfur, vaskemaskine osv.
Hvis du elsker din smartphone lige så højt som jeg gør, så tænk lige på de ressourcer der er brugt alene på fremstillingen. Og så er al den energi du forbruger ikke regnet ind. For det er jo ikke kun den strøm selv telefonen bruger når du lader op – nej det er alle de mange servere rundt omkring i hele verden du konstant holder gang i. De arbejder og skal køles døgnet rundt.
Vil vi af med alt det vi har af behageligheder i hverdage? Jeg vil ikke, men samtidigt med bruger jeg løs af jordens ressourcer og ændrer dermed på klimaet.
Konsekvenserne af at være klimasvin
Vi er nogle klimasvin.
Masser af undersøgelser og forskning viser tydeligt at mennesket – om ikke direkte ansvarlig for klimaforandringer – så er vi i hvert fald medvirkende til at klimaforandringere foregår med en hast, ingen havde troet mulig for ganske få år siden.
Uanset hvad vi gør, vil vi mennesker påvirke den fortsatte udvikling på jorden. Men kan vi gøre noget for at bremse klimakrisen – og hvad er egentligt konsekvenserne af vores begær efter profit?
Jeg kan berolige dig med at jorden går ikke under, selvom visse dommedagsprofeter påstår det. Men mange dyrearter vil nok ikke overleve og vi mennesker – ja hvad med os?
De direkte konsekvenser er at temperaturen på verdensplan er steget voldsomt og derfor smelter sneen og isen ved begge poler og i bjergene. Vandet stiger i havene, floder og vandløb, vi får mere nedbør og lunere vintre mens konsekvenserne andre steder er tørke.
Mens nogle er ved at drukne i vand, dør andre i varmen…
I de kommende indlæg, vil jeg fortælle om hvad DU kan gøre for at afhjælpe klimaproblemet – med få og enkle virkemidler, men meget stort udbytte.
Leave A Reply