
Kom der noget ud af den første uge?
Så er den første uge af COP26 i Glasgow overstået og der er en uge tilbage.
200 af verdens ledere, mere end 20.000 delegerede i form af embedsmænd, repræsentanter fra multinationale virksomheder, banker, investorer og kapitalfonde, sang- og filmstjerner og titusindvis af demonstranter har forsamlet sig i Glasgow for at forhandle nye klimaaftaler på plads.
Mange kom ind med privatfly, herunder Premierminister Boris Johnson, Jeff Bezos fra Amazon, Prins Charles, USAs præsident Joe Biden og mange flere. Tilsammen brændte alle fly til Glasgow mere end 13,000 tons CO2 af.
Jeg vil her forsøge at opsummere hvad er er sket siden konferencen gik i gang. I Danmark har Corona situation og Statsministerens eklatant dårlige håndtering af mink-sagen, præget medierne den forgangne uge. Derfor er COP26 druknet lidt i medierne. Her kommer en kort oversigt over den første uges aftaler og begivenheder.
De største
Den indiske premierminister Modi har annonceret at Indien – som er blandt verdens 4 største udledere af CO2 – vil producere halvdelen af sit elektricitetsforbrug gennem alternative energikilder i 2030 og netto udlede netto-nul emission inden udgangen af 2070 (gælder alle drivhusgasser).
Det sidste mål bliver betegnet som meget ambitiøst – måske overambitiøst – men udmeldingen står i skarp modsætning til de løfter Saudi Arabia, (verdens største olieproducent) og Rusland (verdens største gasproducent) har meldt ud.
Skovene
Skovhugst og skovbrande bidrager massivt til klimaforandringerne, da skovene optager meget CO2 . Der ryddes skov, hvad der svarer til 30 fodboldbaner hvert minut døgnet rundt, året rundt. En aftale om at stoppe skovrydningerne faldt på plads den første uge. 100 af verdens ledere blev enige om at vende skovfældningen inden 2030. Brasilien – som fælder massive dele regnskoven i Amazonas – skrev også under. Men ingen hidtidige aftaler er ikke blevet overholdt, så kritikere forudser at aftalen vil lige samme skæbne.
Private og offentlige midler står dog bag den seneste aftale, hele 19.2 milliarder $ er der lovet til at afhjælpe skovhugst, ved at plante nye træer, hjælpe de industrier i udviklingslandene der lever af skovhugst og forebygge skovbrande.
Metan
CO2 er den største skurk blandt drivhusgasserne, men metan har også en kæmpe indflydelse på klimaforandringerne. Metan (“sumpgas”), stammer primært fra olie- og gasindustrien, forrådnelse af organiske ting, men specielt fra køernes prutten når de tygger drøv. Vores forbrug af oksekød har været støt stigende de senere generationer og dermed også udslippet af metan. Mere end 90 lande – hvad der svarer til 2/3 af verdens samlede økonomi – har aftalt at reducere metanudslippet med 30% inden 2030. En forsinket, men vigtig aftale.
Det er tankevækkende at Kina, Rusland og Indien ikke har skrevet under på at mindske deres metanudslip.Kul
Drivhusgasser produceret ved afbrænding af kul står for den allerstørste enkeltstående udledning. Forskere betragter udfasning af kul som kritisk vigtig i begrænsningen af den globale temperaturstigning.
Alok Sharma, den britiske præsident for COP26 har udtalt at udfasningen af kul er i sigte, bl.a. ved at lukke eksisterende kulkraftværker og undlade at bygge nye.
Det skal dog bemærkes at Australien, Indien, USA og Kina har ikke skrevet under på aftalen.
Derudover, er verdens økonomi i dag afhængig af produktion af elektricitet fra kul, der findes ikke alternative energikilder der kan tage over i den fart det er påkrævet, for at nedsætte udledningen af drivhusgasser.
Demonstrationer
Titusinder af demonstranter har været på gaderne, fortrinsvis i Glasgow, men også andre steder. De har demonstreret for handling nu, at verdens ledere ikke tager situationen alvorligt nok og at tingene går for langsomt.
Det har de jo helt ret i.
Greta Thunberg kom selvfølgeligt også, kaldte forhandlingerne for bla, bla, bla og sang nogle sange sammen med hendes trofaste med-demonstranter. Greta hyldes som en profet, en ny Messias og man kan næsten forledes til at tro at der er en kult omkring Greta. Der kom dog ikke meget fornuftigt input fra hende i den forgange uge. Så jeg afventer spændt, om den svenske teenager har mere at sige i denne uge.
Leave A Reply